Felparkerad bil i Surahammar. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Polisen "fick rätt" att lappa felparkerare i Surahammar - men har haft möjligheten i åratal

"Det var spännande att höra"
1:40 min

Snart hoppas Surahammars kommun komma till rätta med felparkerarna. Politikerna har klubbat vad det ska kosta att parkera fel och menar att det gör att polisen nu får befogenhet att lappa bilar. Men faktum är att polisen i många år kunnat skriva ut parkeringsböter i Surahammar.

– Det är klart att det är ett bekymmer hur folk parkerar på vissa ställen i kommunen. Vi har ju sett att det är bilar som parkerar på trottoarer, mot färdriktning och så vidare, säger Tobias Nordlander (S), ordförande i kommunens bygg- och miljönämnd.

Enligt kommunen innebär beslutet att polisen tack vare detta nu kommer att kunna skriva ut parkeringsböter till folk som står fel, och att polisen tidigare inte haft den befogenheten.

– Det har de inte haft tidigare, tack vare att det inte funnits det här beslutet ifrån fullmäktige, säger Tobias Nordlander.

Men polisen har kunnat lappa bilar i Surahammar i många år.

Roland Hed, poliskommissarie i Hallstahammar och Surahammar, svarar på vad kommunens beslut betyder för polisens möjlighet och befogenhet att skriva parkeringsböter.

– Det är egentligen ingen skillnad, vi har haft möjligheten tidigare också.

När Tobias Nordlander får höra om polisens mandat höjer han på ögonbrynen:

– Där ser man, det var spännande att höra.

– Det är ju bra att de haft det mandatet tidigare, men det kan ju vara lite konstigt att de inte använt det, säger Tobias Nordlander till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".