Nu visas utställningen Tecknat! på Västerås Konstmuseum. Katrin Ingelstedt och Jenny Landström är intendenter och de som valt ut konstverken

Trendig konstform på Västerås Konstmuseum - Tecknat!

"Teckning har fått ett uppsving, en renässans"
0:44 min

Att teckna har blivit allt trendigare bland konstnärer, och teckning syns i både konst- och litteratursammanhang. Nu visar Västerås Konstmuseum upp utvalda alster från sin samling, och bjuder även in nya konstnärer till utställningen Tecknat!

Utställningen Tecknat! visar teckningar ur Västerås konstmuseums samling med inlån. Här visas stora och små format; tecknat i blyerts, tusch, kol, garn, krita och som animerad film. Och konstarten är högst aktuell 2013.

- Teckning har fått ett uppsving, en renässans. I dag är det många unga som jobbar med tecknat. Förr kanske man använde det som en grund till en målning, men i dag använder man det som det slutgiltiga uttrycket, säger Jenny Landström, intendent på Västerås Konstmuseum, och den som varit med och valt materialet till utställningen.

Jenny ser teckning som en tydlig trend. Och en storts teckning som fått extra stort gemomslag de senaste åren är serietecknande.

- Jag tror att det beror på att det finns utanför muséet och konsthallarna och når ut på ett annat sätt. Man ser det i tidningar, böcker och på reklamskyltar. Det är ett tillgängligt medium på det viset, säger Katrin Ingelstedt, intendent på Västerås Konstmuseum.

Serietecknaren och Västeråsaren Marcus Ivarsson är en av de medverkande konstnärerna i utställningen som har vernissage i morgon lördag.

Reporter: Marie Björk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".