Vänsterpartiets Fredrik Skog i Skinnskatteberg. Foto: Marcus Carlsson/SR.
Västmanland

Dyrare att felparkera i Västerås än i resten av länet

"Ska väl kännas att man gjort fel"
1:33 min

En felparkering i Västerås kan kosta mer än tre gånger som mycket som en likadan felparkering i Skinnskatteberg. Böterna varierar mellan de västmanländska kommunerna och att utan tillstånd stå på handikapplats kan kosta från 300 till 1 000 kronor.

– Jag tycker att det ska kosta lika mycket överallt. Det är väl ett lika stort brott att parkera fel i Skinnskatteberg som i Västerås, säger Vänsterpartiets Fredrik Skog i Skinnskatteberg.

I Skinnskatteberg får man betala 300 kronor om man blir bötfälld för felparkering på allmän gata eller plats och med det ligger man lägst i länet. I Köping, Arboga, Kungsör och Sala ligger böterna på 300 eller 500 kronor. I Hallstahammar, Fagersta och Norberg gäller 500 kronor, något som också Surahammars kommun beslutat om. I Västerås är avgiften 400, 700 eller 1 000 kronor.

– Vi ligger väl fel, för på något sätt ska det väl kännas att man gjort fel och en bot ska väl täcka sina kostnader och det gör den väl inte med de nivåerna vi har. Jag tror att det kommer att ske en justering inför nästa år och att det hamnar på 600 kronor för en parkeringsbot i Skinnskatteberg i framtiden, menar Fredrik Skog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".