Foto: Marcus Carlsson/SR.

"För små för egen övervakning"

"Då slapp vi den biten"
1:35 min

Sex av tio västmanländska kommuner anlitar bevakningsbolag eller har egen personal som övervakar hur folk parkerar på allmän plats och skriver ut böter. Övriga, vilket betyder Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar, förlitar sig till att polisen sköter övervakningen.

– Ja, vi försöker att rapportera dem som står fel, det gör man ju dygnet runt. Det händer väl ibland att vi har lite mer driver när det börjar korka igen i stan men inte är det så betungande för oss, säger Håkan Karlsson, biträdande närpolischef i Fagersta.

Det går att få in pengar till kommunkassan genom felparkeringsböter, förra året fick Västerås in 4,5 miljoner kronor. En sådan summa är dock inte riktigt  realistisk för mindre kommuner.

För Fagersta och Norberg handlar det om så lite pengar att det inte är någon idé att ha annan övervakning än den polisen står för, menar Harold Nilsson, förbundschef på Norra Västmanlands kommunalteknikförbund.

– Det man gör är att man lever på felparkeringsavgiften och vi ser det inte som något självändamål för att få verksamheten att gå runt, att vara ute och jaga felparkerare. Där det är problem utgår vi ifrån att polisen sköter sin tillsynsuppgift.

Men polisen i Fagersta skulle gärna se att Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg anlitade bevakningsföretag eller hade egen personal som skötte övervakningen.

– Självklart skulle vi det, då slapp vi den biten och kunde lägga resurserna på något annat, säger Håkan Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".