Västerås flygplats kan påverkas av de nya riktlinjerna. Foto: Ida Nilsson/Sveriges Radio
Västerås

Nya riktlinjer kan drabba mindre flygplatser

"Vi behöver verkligen stödet"
1:26 min

I dag föreslår EU-kommissionen nya riktlinjer för skattepengar till stöd för regionala flygplatser och till flygbolag. Det har funnits farhågor för att EU:s krav ska leda till att många mindre flygplatser mister offentliga pengar och måste läggas ned.

– Skulle det gå igenom så är det ju katastrof för alla kommunala flygplatser för vi klarar ju oss inte på de intäkter vi har. Det skulle väl betyda att vi får lägga ner i så fall, säger Ann-Charlotte Knaust, ställföreträdande flygplatschef vid Västerås flygplats.

Ann-Charlotte Kanust på Västerås flygplats säger att det inte är möjligt för dem att gå runt utan det offentliga stödet. 

Enligt EU-kommissionären Joaquin Almunia ska det finnas möjlighet att fortsätta skjuta till skattepengar till ställen där det saknas snabbtåg, eller andra alternativ till flyget men Ann-Charlotte Knaust tror att det kan bli svårt för Västerås flygplats att uttnyttja undantaget.

– Vi ligger ruskigt nära Arlanda, det måste jag ju erkänna.

Vad tror du kommer att hända nu då?

--Det vågar jag inte uttala mig om faktiskt. Det kan ju hända vad som helst, säger Ann-Charlotte Knaust, ställföreträdande flygplatschef vid Västerås flygplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".