Medhelp tycker att akuten i Västerås är i större behov av Fagerstabilen. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Västmanland

Medhelp: Västerås i större behov av Fagersta-ambulans

"Alla ambulanser är en länsresurs"
2:30 min

På ambulansen i Fagersta är man kritisk till att en av tre ambulanser försvinner ner till Västerås under sommaren. Anledningen är enligt Medhelp, som sköter ambulansdirigeringen, att akuten i Västerås har större behov av bilen.

– Vårt uppdrag är ju att hantera resurserna på ett optimalt sätt och tillsammans med ambulansledningen så har vi kommit fram till att det finns ett större behov av en av Fagersta-bilarna, då och då, i Västerås, säger Geir Erik Hyvärinen kommunikationschef på Medhelp.

Sedan omstruktureringen av sjukhuset i Fagersta 2004 har tre ambulanser varit stationerade på orten. Samtidigt ska alla ambulanser i länet sättas in där de gör mest nytta.

Det som har förändrats i sommar, menar personalen i Fagersta, är att en bil skickas ner rutinmässigt till Västerås där den blir stående i väntan på nya utryckningar.

Marie Malm som är tillförordnad chef på ambulansenheten säger dock att det bara ska ske om den som dirigerar bilarna på Medhelp bedömer att det är nödvändigt just då.

– Det man måste komma ihåg är att alla ambulanser, oavsett vilken station de är grundbemannade på, är en länsresurs. Så har vi för många uppdrag i Västerås och inte ambulanserna räcker till då stöttar man upp från Sala, Köping eller Fagersta, säger Marie Malm.

Personalen i Fagersta ser det inte på det sättet. Ambulanssjukvårdaren Bengt Larsson säger att ambulansen blir stående i Västerås i väntan på nya turer oavsett om det finns ett behov eller inte.

– Normalt går det ut två bilar på allvarligare jobb och ska vi då vänta på en bil som kommer från Västerås som har att göra minst 40 minuter för att ta sig hit då hinner personen i fråga dö, säger Bengt Larsson.

Landstingstyrelsens ordförande Denise Norström (S) håller med om att ambulanserna är en länsresurs. Hon säger också att det fattas personal som kan bemanna ambulanserna eftersom det är semestertider.

– Skulle vi välja att plocka bort personal ifrån akuten för att de ska finnas i ambulansen då får vi ju, när personen väl kommer fram till vården så kan vi inte vara underbemannade där heller. Så därför måste vi försöka att hantera resurserna på bästa sätt, säger Denise Norström (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".