1 av 4
Berit Wallin-Håkansson har fått 50 000 kronor i EU-stöd för att starta ett gårdsmejeri i Strömsholm. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 4
Berit Wallin-Håkansson tar ut fåren till bete efter att ha mjölkat fåren. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 4
Ost som Berit Wallin-Håkansson ska lagra. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
4 av 4
Lasse Eriksson vid landsbygdsenheten Länsstyrelsen Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Småskalig matproduktion ökar i Västmanland

"Myndigheternas attityd betydligt mer välkomnande"
4:16 min

Intresset för lokal livsmedelsproduktion ökar i Västmanland, men de pengar som har gått att söka från EU är nu slut. Berit Wallin Håkansson och hennes man har fått stöd till sitt lokala gårdsmejeri i Strömsholm. Nu är ostproduktionen i full gång.

I höst kommer besked om hur mycket pengar Sverige ska få i EU:s landsbygdsprogram de kommande sex åren, 2014-2020.

I väntan på det summmerar Lasse Eriksson på Länsstyrelsen i Västmanland vad EU-stödet hittills har gått till:

– När jag gjorde ett överslag så har vi ungefär delat ut 70 miljoner kronor till mat hittills. Men då är det till primärproduktion, små och stora livsmedelsproducenter, säger Lasse Eriksson.

– Det som kallas vidareförädling, där hade vi en pott på tio miljoner kronor, det är då man förädlar livsmedel till olika matprodukter, och det är slut, säger Lasse Eriksson till P4 Västmanland. 

Det som är slut är de stödpengar som EU står för. Utöver det satsar även producenterna själva en hel del, eftersom stödet är 30 procent av kostnaden för investeringen som man gör.

Osttillverkaren Berit Wallin-Håkansson i Strömsholm drog för drygt sex år sedan igång sitt lokala gårdsmejeri tillsammans med sin man för att göra fårost.

De fick ett stöd på 50 000 kronor och idag är ostproduktionen i full gång. Kylvagnen på gården börjar fyllas med ost.

– Nu har vi den ställd på 12 grader som är en bra temperatur för blåmögelost och så rymmer den 16 ystningar, säger Berit Wallin-Håkansson.

På Lindholmen i Strömsholm mjölkas 21 av fåren i besättningen varannan dag. Osttillverkningen är en utveckling av skötseln av naturreservatet Lindholmen.

Berit Wallin-Håkansson och hennes man gör inte bara ost av fårmjölk, man tänker även göra ost av komjölk.

Hon tycker att det har hänt en hel del under de senaste åren när det gäller synen på små lokala livsmedelsproducenter från myndigheternas sida:

– Det känns som om myndigheternas attityd har blivit betydligt mer välkomnade.

– Just nu kan jag inte känna att man behöver önska så mycket mer än att de som vill kasta sig in i detta gör det!

Den ost som tillverkas på gården säljer man bland annat till restauranger, på marknader och framförallt till Stora Ekeby.

Även ostbutiker har visat intresse, och när de är färdiga efter lagring så kan ostar från Lindholmen snart finnas ute i butik också, enligt Berit Wallin-Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".