Anna Lynge. Foto: Svenska Styrkelyftförbundet.

Mästare igen efter comebacken

1:10 min

Igår slog hon till igen, lyftsportens superstjärna Anna Lynge, som tävlar för Köping Atletklubb. Själv menar hon att barnafödande kan vara en del av framgångsreceptet.

Sedan tidigare har Anna Lynge världsrekord, sex VM-guld och fyra EM-guld på meritlistan. Under torsdagen tangerade hon världsrekordet och tog SM-guld i klassik bänkpress genom att i 52-kilos klassen lyfta 105 kilo.

– Jag har ju varit borta från idrotten i fem år för jag har fött två barn och att kunna komma tillbaka och prestera på högsta nivå igen, det betyder mycket för mig.

– När man har familj och två små barn har man inte samma tid att lägga på träning och sig själv. Man har så mycket annat i livet som är viktigare, säger Anna Lynge.

Igår blev du svensk mästare och tangerade världsrekordet och i maj blev du världsmästare och slog världsrekord i en annan bänkpressdisciplin. Vad är hemligheten?

– Hemligheten är att jag har tränat styrketräning i över tjugo år, jag har ju långsamt byggt upp min kropp för att klara av de här vikterna. Man har ju också hört att föda barn gör en kvinna starkare och det är jag ju ett klart bevis på.

Anna Lynge är uppvuxen i Lerum, bor i danska Ålborg och tävlar för Köpings AK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista