Jill Clavell arbetsförmedlare i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Arbetsförmedlare backar från krav om att säga upp ett fast jobb

"Främmande att be någon säga upp sig"
1:43 min

Långtidssjukskrivna med aktivitetsstöd ska inte behöva säga upp sig och stå helt utanför arbetsmarknaden. Det säger Jill Clavell arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Västerås. Sjukskrivne Therése har från sin arbetsförmedlare fått höra att hon skulle säga upp ett jobb på 25 procent och söka ett halvtidsjobb.

Therése från Västerås är idag halvtidssjukskriven och har sjukersättning. Utöver det jobbar hon 25 procent och har 25 procent i aktivitetsstöd som Arbetsförmedlingen handlägger.

– Arbetsförmedlingen tycker att jag ska säga upp mig från jobbet och söka ett halvtidsjobb istället. Men jag har fått de att förstå att den här anställningen som jag har nu är viktig, säger Therése.

Arbetsförmedlaren Jill Clavell i Västerås säger till P4 Västmanland att det som Therése fått höra ifrån sin Arbetsförmedlare är något som hon inte kan ställa sig bakom.

– För mig känns det väldigt främmande att be någon att säga upp sig för att då stå som arbetssökande. För då blir man ju arbetslös femtio procent istället, säger Jill Clavell.

Jill Clavell menar att det som gäller i Theréses fall är att jobba som hon nu gör.

Men vad är det då som Arbetsförmedlingen i så fall skulle kunna ställa krav på? När det gäller de 25 procent som hon har aktivitetsstöd?

– Den del hon har aktivitetsstöd, att det är kopplat till aktivitet. Hon behöver arbetsträna, så det är arbetslivsinriktad rehabilitering på den delen i så fall och det med hjälp av sin arbetsförmedlare. Det gäller ju att få upp sin arbetsförmåga successivt, säger Jill Clavell.      

Jill Clavell tillägger att det viktiga är ge Therése och flera andra i hennes situation det stöd som krävs och att det ska få ta tid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".