Nytt arbetssätt kan minska trycket på medicin

Ett nytt sätt att jobba - ett bättre samarbete mellan familjeläkare, distriktssköterskor och hemtjänst. Det skulle kunna minska problemet med överbeläggningar på medicinkliniken i Västerås, tror Kjell Endeborn, chef för landstingets närsjukvårddivision.

Trots att vårdcentralerna har fått många fler äldre att ta hand om sedan lasarettet i Sala och Fagersta gjordes om till närsjukhus är det inte mer resurser de behöver.

Istället behövs det ett annat sätt att jobba, ett bättre samarbete mellan sjukhus, familjeläkare, distriktssköterskor och hemtjänst. Det säger Kjell Endeborn, chef för landstingets närsjukvårddivision.

Vi har tidigare berättat om hur framför allt distriktssköterskor och familjeläkare på vårdcentraler i Sala fått allt mer att göra sedan Sala lasarett gjordes om till närsjukhus i april förra året.

Antalet äldre som vårdas hemma har blivit många fler, men vårdcentralerna har inte fått mer resurser.

Istället har bland annat medicinkliniken på Centrallasarettet i Västerås fått ytterligare 24 vårdplatser, men där är det ändå överfullt.

Kjell Endeborn säger nu till P4 Västmanland att han hoppas att vårdcentralen i Sala hör av sig till honom så att de kan diskutera problemen.