Kommunalrådet Stig Henriksson och kyrkoherde Henrik Rydberg står i varsin ringhörna i den segdragna tvisten. Foto: Kennet Lindquist och Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio

Oro och glädje i Fagersta efter skoldom

"Det kommer ju inga pengar från ovan"
1:42 min

Fagersta kommun har dömts att betala över 4,5 miljoner kronor till Västanfors-Västervåla församling i utebliven ersättning för eleverna på Lindgårdsskolan, som drivs av församlingen. Kommunalrådet Stig Henriksson (V) är bekymrad över domen. Församlingen å sin sida tänker kräva ännu mer pengar, enligt kyrkoherde Henrik Rydberg.

– Det är klart vi är överraskade, eftersom vi inte har trott att vi har gjort något fel. Vi får väl se var någonstans vi ska ta de här pengarna, säger Stig Henriksson.

Västanfors-Västervåla församling, som driver skolan, hävdar att kommunen använder fel beräkningsunderlag för kostnaden per elev och därmed betalat ut för lite i ersättning till församlingen.

Bråket mellan kommunen och församlingen har pågått i flera år med många komplicerade turer och höga advokatkostnader.

I botten handlar det bland annat om hur man ska räkna ut hur mycket pengar en elev i kommunen kostar.

Kommunen utgår från antalet barn i skolåldern i Fagersta. Församlingen utgår från det antal som faktiskt går i skolan på orten, vilket leder till en betydligt högre kostnad per elev.

Nu ger Förvaltningsrätten i Uppsala församlingen rätt. Enligt domen ska Fagersta kommunen betala ut drygt 4,5 miljon kronor extra för år 2010.

Men det kan bli ännu dyrare för kommunen.

Kyrkoherde Henrik Rydberg kommer inte att nöja sig med det som står i domen. Det handlar om ännu mer pengar, menar han:

– Det är ju den här storleksordningen för varje år. Det är ju 2011, 2012 och 2013 också. Så det är väl en 12-15 miljoner till, säger Henrik Rydberg till P4 Västmanland

Det hela kan alltså bli dyrt för Fagersta kommun. Kommunalrådet Stig Henriksson vet inte riktigt var pengarna ska tas någonstans:

– Det kommer ju inga pengar från ovan, så att om friskolan vill ha mer så måste ju andra verksamheter få lika mycket mindre.

Domstolen har ju slagit fast att ert sätt att räkna är fel. Hur kommer det sig att ni har tänkt fel kring det här i alla dessa år?

– Det är svårt att veta. Det är den första friskola på grundskolenivå vi har haft anledning att betala ut ersättning till.

– Det är möjligt att vi har gjort fel och då har man ett system för att slita tvister när man tolkar bestämmelserna olika, säger Stig Henriksson till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".