Lindgårdsskolan i Västanfors. Arkivfoto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio Västmanland.

Fagersta kommun överklagar domen om extra miljoner till friskolan

Striden är inte över
1:23 min

Beslutet att Fagersta kommun ska betala flera miljoner extra till kommunens enda friskola kommer att överklagas. Turerna i den segdragna konflikten mellan församlingen och kommunen fortsätter.  

AnneLie Bernvall som jobbat över 30 år i förskolan i Fagersta tycker att det börjar bli nog nu:

– De borde kunna komma överens. På något sätt måste de kunna enas, säger hon.

Sista ronden har inte gått i striden om ersättningen till Fagerstas enda friskola Lindgårdsskolan. Trots att förvaltningsrätten har gett församlingen som driver skolan rätt kommer kommunen att överklaga. Det meddelar i dag skolchefen i kommunen Kicki Svensson till P4 Västmanland.

Fagerstabon AnneLie Bernvall tycker att grälet börjar likna en sandlådestrid mellan kommunlarådet Stig Henriksson och församlingens kyrkoherde Henrik Rydberg.

– Vem ska ha den blå och vem ska ha den gröna spaden, det är ungefär så. Det är dags att komma till ett resultat.

Striden gäller bland annat hur man räknar ut hur mycket en elev kostar och hur mycket kommunen ska betala i ersättning till Västanfors-Västervåla församling. Anna Tammelin, jurist vid Skolverket, säger att det inte finns några regler för hur man ska räkna:

– Det som regleras i skolförfattningen är mer vad som ska ingå. Om man tvistar om beloppet så ska man lyfta det till domstol och det är så det här systemet ska fungera, säger juristen Anna Tammelin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".