Badande barn. Arkivfoto: Susanne Lindholm / SCANPIX

Västerås en av få kommuner som satsar på billiga sommarnöjen för barn

"Vi kan jobba för att mildra konsekvenserna"
1:37 min

Nu är det ju sommarlov: en tid full av bad, resor och glass - i alla fall för vissa. Många barn i Sverige lever i familjer där föräldrarna inte har råd att åka på semester, eller ens ta bussen till badet. Trots det är det bara cirka en tredjedel av landets kommuner som erbjuder gratisaktiviteter, visar en enkät av organisationen Majblomman. En av de kommuner som valt att satsa på billiga sommarnöjen för barn är Västerås.

Västerås satsar alltså på billiga eller gratis aktiviteter på sommarlovet.

En viktig satsning, anser kommunalrådet Staffan Jansson (S):

– Ja, vi har båttrafik till Östra holmen som är kostnadsfri för barn. Vi anordnar både veckokollo och dagkollo och så försöker vi ha fritidsledare ute så att det finns aktiviteter kring de här platserna.

Och de här aktiviteterna är kostnadsfria?

– Man betalar en liten ersättning för mat. En symbolisk summa kan man säga. Det är starkt subventionerad verksamhet, säger Staffan Jansson.

För många familjer i Sverige är stuga i skärgården, besök på nöjesfält eller charterresor inte att tänka på. Då blir barnen ofta kvar i stan under sommaren.

För dem kan sommarlovet bli en enda lång väntan på att skolan ska börja igen och att kompisarna ska komma tillbaka från sina semestrar, enligt Agneta Åhlund, chef för Rädda Barnens Sverigeprogram.

Varje år gör Rädda barnen en studie om barns ekonomiska utsatthet i Sverige och den senaste visar att 242 000 barn lever i så kallad barnfattigdom.

Ett barn räknas som fattigt om han eller hon lever i en familj som antingen har så kallad låg inkomststandard, alltså så låg inkomst att pengarna inte täcker nödvändiga kostnader, eller får försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag.

På sommaren är dessutom kostnaderna för barnfamiljer oftast högre än resten av året. Det beror bland annat på att barnen äter alla mål hemma och sommaraktiviteterna slukar en stor del av budgeten.

Det finns mycket som kommunerna kan göra för att hjälpa de här familjerna. En stor del av barns välfärd organiseras av dem och därför är deras engagemang i frågan extra viktig, menar Agneta Åhlund.

Men enligt en enkät från organisationen Majblomman är det alltså bara 30 procent av de svarande kommunerna som erbjuder gratis sommarlovsaktiviteter för alla barn. 220 av landets 290 kommuner svarade på enkäten.

Endast 10 procent svarar att fritids och fritidsgårdar är öppna som vanligt. Det är bara sju stycken som anger att de tagit fram en plan för hur de ska bekämpa barnfattigdomen.

Agnetha Åhlund på Rädda barnen säger att hon ser en positiv förändring i hur kommunerna ser på barns behov att ha bra saker att göra på sommarlovet.

Men hon tycker att flera behöver göra egna kartläggningar för att ta reda på vilka behoven är i den egna kommunen.

Västerås har en barnfattigdom på 14 procent, enligt Rädda barnen.

Kommunalrådet Staffan Jansson säger att det finns många saker som de kan göra för att hjälpa de familjer som har en utsatt ekonomisk situation.

Men ytterst ligger ansvaret hos staten, anser han:

– Allra viktigast är att föräldrarna får jobb. Sedan kan vi jobba för att mildra konsekvenserna utifrån de situationer som vissa familjer befinner sig i och det är utifrån ett barnperspektiv.

– Men kärnfrågan är ju att föräldrarna kommer i försörjning. Här är det staten som har ett otroligt viktigt ansvar, säger Staffan Jansson.

 Reporter Paola Lindahl Voigt
SR International

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".