Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre rödlistade växter i länet

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 16.17
"Det ser väl inte allt för ljust ut"
(1:33 min)
Blommor i en hage utanför Surahammar som visar på bra mångfald. Foto:Linnéa Pettersson/Sveriges Radio

I en inventering som Länsstyrelsen låtit göra visar det sig att antalet rödlistade växter minskar kraftigt i Västmanland, några exempel är brinklosta, mosippa och spetnate.

Einar Marklund har författat rapporten "Förekomst och övervakning av rödlistade och sällsynta kärlväxter i Västmanlands län."

I rapporten framkommer det att rödlistade växter minskar och att största anledningen är ensidigt bruk av jord- och skogsbruk.

På åkrar bekämpas ogräs och i skogsbruket odlas bara just det som markägaren vill ha, men att odla ensidigt har sina nackdelar

– Där igenom så tappar man ju mångfalden som är av betydelse också för att man ska kunna ha ett stabilt eko system, säger Einar Marklund.

Det som behövs är marker med många olika växter men det är allas ansvar att växterna bevaras.

– I slutänden är det naturligtvis politiker, markägare och brukare som bestämmer hur markerna ska skötas, säger Einar Marklund.

Att det enbart skulle bero på ensidigt skogs- och jordbruk håller inte Sture Johansson, ordförande i LRF Mälardalen inte med om. Han menar att det är olönsamhet och inte ovilja som ligger bakom utvecklingen.

– Köttproduktionen har minskat otroligt mycket i landet och det gör att det blir allt färre betesdjur och det påverkar ju marker där dom här växterna finns. För trettio år sen fanns det djur på i stort sett varje gård, nu är det nästan bara busk. Det beror på lönsamhet i produktionen.

En som gör sitt för att främja mångfalden i den svenska faunan är Hasse Eriksson, utsädesbonde från Ransta. På ett av sina stora sädesfält odlar han som ett projekt honungsört.

-- Jag ser väldigt intressanta positiva effekter redan nu. Den här honungsörten blir som en ersättningsgröda och jag låter på det här viset min mark vila och får en positiv effekt på många plan. Biodlingen kan finna sina fördelar och honungsörten bidrar på sitt vis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".