Långa fängelsestraff för kidnappning och tortyr

De fyra män som stått åtalade för att ha rövat bort och svårt misshandlat en man i Västerås förra sommaren har nu fått sina domar. Två av männen uppges tillhöra den kriminella organisationen Brödraskapet.

Männen stod åtalade för att ha försökt pressa en 25-åring i Västerås på pengar, med tortyrliknande metoder.

Samtliga fyra döms nu till fängelse av Västmanlands tingsrätt.

Det handlar bland annat om före detta vänner som har mötts i rätten.

På ena sidan: En man som en dag i juni förra året rövades bort, hölls fången först i sin egen och sedan i någon annans lägenhet i Västerås, och blev svårt misshandlad vid olika tillfällen, av flera män som krävde honom på pengar.

På den andra sidan: Bland andra en man som den bortrövade mannen känt i kanske tio år, och som han var skyldig 17 000 kr. Till rätten säger han att han skulle betala tillbaka pengarna samma dag som han stämde träff med tre av de fyra, men rövades bort och misshandlades under 15 timmar.

Mannen blev bunden till händer och fötter, fick tejp för munnen, utsattes för strypgrepp, sparkar och slag med bland annat en hammare och en påse med metallkulor. Dessutom hällde någon tändvätska över hans kropp - och någon tände på.

Västmanlands tingsrätt dömer mannens före detta barndomsvän, en 26-årig man, samt en 27-årig man - båda från Västerås - till fem års fängelse för bland annat grov misshandel, människorov och rån.

Vidare döms en 29-årig man från Västerås till ett år och fyra månaders fängelse för grov misshandel och olaga frihetsberövande.

Den som mannen var skyldig pengar, en 28-årig man från Eskilstuna, döms för olaga hot till fängelse i fyra månader.