Pia Sundhage gör som hon brukar - underhåller med sång.

Varför sjunger Pia Sundhage så maniskt?

"Om landslaget vinner guld kommer hennes sång aldrig att tystna"
2:08 min

Det svenska fotbollslandslagets förbundskapten Pia Sundhage tror att hon lever i en musikal. Vinner Sverige EM-guld kommer hon aldrig att sluta sjunga, tror sportjournalisten Erik Niva.

Det svenska fotbollslandslagets förbundskapten Pia Sundhage är lite av en huvudperson i det EM som just nu pågår i Sverige. Men vid sidan om sin stjärnstatus som tränare är hon känd för något annat - sitt tvångsmässiga sjungande.

På presskonferenser, under träningar,när hon tar emot priser. Pia Sundhage sjunger mer än gärna, och gärna Bob Dylan.

Sportjournalisten Erik Niva på Aftonbladet har ett förflutet som musikskribent och fanzineskapare, och jobbade på skivbolaget Birdnest records i Köping under en period. Han har inte sett någon idrottsprofil som har samma relation till musiken som Pia Sundhage.

– Hon har ett behov av att sjunga, och det ger hon uttryck för så fort man ser henne. Det kan väl slå över ibland, det är faktiskt möjligt att vistas i ett rum eller synas i ett offentligt sammanhang utan att brista ut i sång, säger han.

Det första Pia Sundhage gjorde när hon blev tränare för det amerikanska fotbollslandslaget 2008 var att sjunga några rader ur Bob Dylans "The times they are a-changin". I septeber blev hon tränare för det svenska damlandslaget.

– Hon har haft en funktion som inneburit att hon inte bara varit landslagstränare det senaste året, hon har också varit ambassadör och marknadsförare av det här europamästerskapet på hemmaplan, och det har hon skött alldeles förträffligt. Där har hon nyttjat det här med sången för att slå igenom bruset runt morgonsofforna. Och det funkar ju verkligen, säger Erik Niva.

Hon sjunger gärna Bob Dylan och Simon and Garfunkel. Vad säger den repertoaren om henne?

- Väldigt mycket. Jag är övertygad om att om man visar mig en människas skivsamling så kan jag berätta vem den människan är. Och så är det med Pia Sundhage. Hon är någonstans sprungen ur 1960-talets människorättskamp och frihetsrörelse. Det går igenom hela hennes liv och gärning. Hon lyssnar på musik som handlar om rättvisa och jämlikhet, och lever ett liv som handlar om rättvisa och jämlikhet också, säger han.

Det har varit ganska "tyst" om henne under det här mästerskapet. När får vi höra henne sjunga första gången?

– När det börjar gå riktigt bra. Det är det enda som kan få mig att vara lite, lite kluven i min önskan att det ska gå fantastiskt för det svenska landslaget. Jag vill givetvis att de ska vinna EM-guld. Men jag är samtidigt medveten att om de gör det så kommer Pia Sundhages sång aldrig att tystna, säger Erik Niva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".