Björnar. Arkivfoto: Fritz Schibli/TT-Scanpix

Inte ovanligt med björnar i länet

"Vi får in ett par observationer per år"
3:27 min

Vid 03.30-tiden i morse sågs en björn på riksväg 66, två kilometer norr om Virsbo. Björnen hade tagit sig över på fel sida av viltstängslet. Det är inte vanligt men heller inte ovanligt att björnar syns till i länet. Det säger Håkan Jibro, naturbevakare på länsstyrelsen.

– Vi har ingen fast stam med björnar i Västmanland men enstaka individer dyker upp. Det gör de varje år, säger Håkan Jibro.

Enligt Jibro så är det ofta unga hannar som in får vara kvar i björnområden för att de får stryk av de äldre hannarna. De drar sig neråt för att äta upp sig så att de kan ta sin egen plats i björnområdet.

Är björnen på väg in i den Västmanländska naturen permanent?

– Det kan jag inte riktigt svara på men utbredningsområdet för björn ökar för varje år och antalet har också ökat i många år, säger Håkan Jibro, naturbevakare på länsstyrelsen.

Björnen som sågs vid 66:an lyckades tydligen hitta ett hål i stängslet, för den var inte kvar på vägen när polisen kom till platsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".