Nätdroger som ännu inte narkotikaklassats är vanligt bland unga missbrukare. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Riktad satsning ska fånga upp unga missbrukare

"Många har en ganska tung ryggsäck"
4:01 min

Under våren har polisen i Västmanland med en riktad satsning mot unga missbrukare funnit ett hundratal hittills okända ungdomar som brukar droger och riskerar att fastna i tyngre missbruk. Tanken är att polisen med hjälp av motiverande samtal och stöd från socialtjänsten ska få ungdomarna att tänka om

Totalt har polisen funnit 122 missbrukande ungdomar under 20 år, varav 81 stycken av dem är under 18 år. Vissa av ungdomarna har redan fastnat i tyngre missbruk, men majoriteten av dem har så här långt mest provat på.

Enligt Per-Erik Lundberg, narkotikapolis i Västerås så är en sån här riktad satsning viktig för att nå dessa ungdomar innan de faller in i tyngre missbruk. Det som är vanligast bland de västmanländska ungdomarna är hasch, cannabis och syntetiska preparat. Preparat som kan beställas på internet, har en narkotisk effekt men ännu inte narkotiklassats.

Av drygt 4000 kända syntetiska preparat är endast ett tjugotal av dem narkotiklassade och det får ungdomarna att tycka att det är mer okej. Men inställningen att lagliga droger är ofarliga är farligt menar Per-Erik Lundberg.

– De blir inte lagförda för något brott, men de skadliga effekterna blir ju lika stora, säger Per-Erik Lundberg.

Den riktade satsningen för att hitta unga missbrukare och för att motverka att unga överhuvudtaget börjar med droger fortsätter även under hösten, och med hjälp av poliser som utbildats i motiverande samtal och med stöd av personal från socialtjänsten hoppas Per-Erik Lundberg att man ska kunna få ner antalet missbrukande ungdomar i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".