1 av 2
Olle Andersson och Dagny Asplund älskar sommar och värme och vet hur de ska göra för att må bra: mycket vatten och skugga.
2 av 2
Sjuksköterskan Linda Hinrichs rekommenderar skugga, svala kläder och vätska vid heta dagar.

Det gäller att ta det försiktigt i hettan

"En påfrestning för kroppen"
7:34 min

Äldre, sjuka och små barn behöver vara extra försiktiga när det blir värmebölja, det vill säga minst 26 grader under tre dagar i följd.  Det viktigaste är att hålla sig i skuggan och dricka vätska, säger Linda Hinrichs som är sjuksköterska på Oxbackens servicehus i Västerås.

Numera går SMHI ut med ett särskilt meddelande vid värmebölja, för att platser som sjukhus och kommuner ska kunna se till att äldre och sjuka personer skyddas vid ett långvarigt högtryck.

- Värme över lag är en påfrestning för kroppen eftersom den vill vara normaltempererad. Är man äldre så är man känsligare och många har även hjärtsjukdomar och andra sjukdomar som påverkar, säger Linda Hinrichs.

Att värmen ställer högre krav på hjärtat och cirkulationen beror på att blodet måste långt ut i huden för att kylas ner. Enligt Linda Hinricks beror de vanligaste skadorna på att värmen gör att det snurrar till i huvudet och då faller personer som annars inte riskerar fallskador.

Men värmeslag i sig är även ett livshotande tillstånd, särskilt för små barn och äldre personer. Det kan uppstå när kroppens egen förmåga att styra sin temperatur inte fungerar.

Lättare former kan man själv behandla genom att dricka vatten, inta extra salt och vila i skuggan. Vid allvarligare fall krävs det snabb professionell vård, inklusive påfyllning av vätska, näring och salter.

På Oxbackens servicehus har man hittills haft en lindrig sommar, även om det nu förväntas att bli ett högtryck. Men 92-åriga Dagny Asplund och 88-åriga Olle Andersson räds inte solen eller värmen.

- Jag tycker att det är jätteskönt, det är bara att klä av sig och sola. Men om jag känner att jag inte mår bra så går jag och sätter mig i skuggan, säger Dagny.

Olle Anderssons bästa tips är att börja och avsluta dagen med att dricka mycket vatten, och att hålla sig i skuggan. Dessutom försöker han att röra på sig, för att hålla kroppen igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".