1 av 3
Fasaden på Folkets Hus. Foto:Johan Gerle/Sveriges Radio.
2 av 3
Fasaden på Folkets Hus. Foto:Johan Gerle/Sveriges Radio.
3 av 3
Jan Lundin vill börja förbereda huset för inflyttning. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Lång väntan på Folkets Hus-köp i Kungsör

1:32 min

Folkets Hus i Kungsör har nu sålts till en privatperson. Om någon månad väntas fullmäktige godkänna försäljningen och då kan Jan Lundin ta huset i besittning.

– Jag har gått och trampat i ett år. Jag tänkte att det kunde ta tre-fyra månade, men det kommer att ta drygt ett år innan det är klart. Deg säger Jan Lundin som vann budgivningen på huset.

Det fanns några intressenter när kommunen i fjol sålde huset på drottninggatan i centrala Kungsör. I några år har det använts som Ungdomens hus, och dessförinnan alltså som Folkets hus.

Jan Lundin har tänkt sig lägenheter i de översta våningarna - på bottenplan blir det en lokal som kan användas för affär eller något annat företag som kan tänkas etablera sig.

Huset är K-märkt och får inte byggas ut. Om man vill göra förändringar utvändigt är det restriktioner på det, det vill säga det ska i så fall gå i samma stil. Och Jan Lundin har inte tänkt ändra alltför mycket.

– Jag tycker det är ett fint hus och att det bör bevaras, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista