Lissie Lindhult i sin trehjuliga elrullstol. Foto: Malin Lind/SR.

Lång kamp för rätten att resa utanför Sala

"Bara en massa vackra ord"
1:20 min

Lissie Lindhult från Sala har fått rätt av domstol att ta med sig sin elrullstol på färdtjänstresorna. Trots det fortsätter Sala kommun att neka henne nya resor. Nu ligger ärendet hos Högsta förvaltningsdomstolen och i väntan på dom kan Lissie inte ta sig utanför kommunen.

Lissie Lindhult är besviken på Sala kommun:

– Man pratar alltid så vitt och brett om att vi funktionshindrade ska ha möjlighet att delta i samhällets alla delar, men det är ju bara en massa vackra ord.

– För vi får ju inte med oss våra ben, säger Lissie Lindhult till P4 Västmanland.

År 2010 ansökte hon för första gången om en färdtjänstsresa med specialfordon men fick då avslag från kommunen.

Lissie, som är beroende av sin elrullstol, överklagade beslutet och fick då rätt till enstaka resor - men när Lissie senare ansökte om exakt samma resa fick hon trots domen avslag igen.

Riktlinjerna ska ses över, enligt Ulrika Spårebo (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Sala:

– De här riktlinjerna är tagna längre tillbaka och jag och kommunalrådet har tillsammans gett ett uppdrag till tjänstemännen att se över vad vi kan göra för att de här fordonen ska kunna följa med.

Men hon har ju överklagat sex olika ärenden, och trots att hon fått rätt i kammarrätten att få enstaka resor så får hon fortfarande inte resa?

– Det är som jag säger. Vi ser över handläggningen och vilka riktlinjer vi har.

– Det måste ju också vara så att det här blir bredare. Att det är fler som står inför samma problematik som henne, säger Ulrika Spårebo till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".