Polisutredning om hot på nätet läggs ner

Hoppas på bättre arbetsmetoder
2:55 min

Julia från Västerås polisanmälde hot och trakasserier på nätet, som hon utsattes för efter att ha protesterat mot att klädföretaget H&M sålt kläder med bilden på en våldtäktsdömd artist. Men nu lägger polisen i Sala ner utredningen i brist på bevis.

I februari i år sände det journalistiskt granskande tv-programmet Uppdrag granskning ett avsnitt som handlade om näthat, alltså kommentarer i sociala forum på nätet bland annat, som framförallt riktades mot kvinnor.

Med i programmet fanns Julia från Västerås som utsatts för en våg av hotfulla kommentarer när hon på H&M:s facebooksida protesterat mot att företaget säljer en t-shirt med en bild på en våldtäktsdömd rapartist.

Kommentarerna som var riktade mot Julia innehöll bland annat hot om våldtäkt, stening och uppmaningar om att hon borde ta sitt liv.

Julia gjorde en polisanmälan men nu läggs utredningen alltså ner.

Michael Lundqvist, inspektör på utredningssektionen hos polisen i Sala, som har haft hand om ärendet, säger att det inte fanns möjlighet att gå vidare utifrån de uppgifter som fanns att tillgå.

– Det är ju väldigt beklagligt att vi inte har lyckats hitta någon misstänkt i det här ärendet. Det är olyckligt. Men chanserna från början var inte så bra eftersom man hade tagit bort de flesta av inläggen på facebook. Vi hade väldigt liten chans att hitta dem. Men vi gjorde ett försök i alla fall, säger polisinspektör Michael Lundqvist i Sala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".