1 av 4
Bygget av den nya dammluckan i Arboga. Foto: Linnéa Pettersson/Sveriges Radio
2 av 4
Herrgårdsbron sett från Kapellgatan. Foto: Linnéa Pettersson/Sveriges Radio
3 av 4
Här kommer den nya dammluckan att vara. Foto: Linnéa Pettersson/Sveriges Radio
4 av 4
Här ska fisktrappen byggas. Foto: Linnéa Pettersson/Sveriges Radio

Ny dammlucka i Arbogaån ska skydda mot översvämningar

1:28 min

Arboga kommun bygger ny dammlucka för att säkra innerstaden mot översvämningar. Samtidigt som en dammlucka byggs under kraftstationen på Herrgårdsbron så byggs även en fisktrappa, för att fisk och då främst aspen, ska kunna vandra uppåt i Arbogaån för att leka.

– Vi som är lite äldre har ju varit med om 1977 års översvämning. Vi tycker att det här med att få till nya dammluckan och öppna upp där fisktrappen ska vara, ger en större möjlighet att säkra innerstaden mot översvämningar framöver, säger Lars-Gunnar Felldin som är projektledare för bygget.

När Arboga kommun ansökte om att få bygga två nya dammluckor under kraftstationen på Herrgårdsbron så var Länsstyrelsens krav att en fisktrappa även skulle byggas.

Det för att ge fisken, och då främst aspen, möjlighet att vandra uppåt i Arbogaån för att leka. Så nu blir det en dammlucka och en fisktrappa.

Men att bygga en ny dammlucka har inte varit problemfritt. Planen var att den skulle vara klar redan förra året, men bygget är inte bara försenat utan har även kostat mer än beräknat.

– Det är väl ofta vanligt när det gäller vattenprojekt att man inte alltidhar  alla svar i hand i förväg, utan man måste ta lösningarna vart efter problemen dyker upp. Och då är det svårt att få ett exakt pris på vad det kan tänkas kosta, säger Lars-Gunnar Felldin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista