1 av 6
Den anrika Mimerlaven i Norberg är plats för elektronmusikfestivalen. Foto: Kennet Lindquist.
2 av 6
Olle Oljud (t.v.) spelar drone-hockey mot en av arbetarna på Norbergfestival 2013. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
3 av 6
Mimerlaven i Norberg och campare från tidigare festivalår. Arkivbilder och montage: Sveriges Radio.
4 av 6
Ett nytt system för mat- och dryckesbiljetter införs i år. Det ska minska köerna och kontanthanteringen. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
5 av 6
Konstverk sätts ihop på Norbergfestivalen. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
6 av 6
Tom Hansen, en av arrangörerna av Norbergfestivalen. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Festival i Norberg med elektronisk musik

1:08 min

Nu har Norbergfestivalen öppnat för i år, festen för alla som gillar experimentell elektronisk musik. De första camparna är på plats, och artisterna gör sig klara för den första konserten som börjar klockan tre. Men festivalen handlar också om konst och visuella intryck.

– Stor tonvikt i år ligger på techno och breakcore, säger Tom Hansen, en av arrangörerna bakom årets Norbergfestival.

Hård och nästan oljudsaktig elektronisk musik?

– Nej nej, det skulle jag inte säga. Allt ligger förstås i lyssnarens öra, men för oss skulle jag inte säga att det är oljud, åtminstone inte med negativ aspekt. Visst det är hård musik, men det är framför allt väldigt dansant musik, säger Tom Hansen.

Olle Oljud är en av ljudmakarna, och håller till i workshoptältet Idka, Institutet för digitala konstarter i Gävle.

– Det kommer att vara mycket konst, vi kommer bland annat att ha ett hockeyspel så det blir drone-hockey, säger Olle Oljud.

Han har kopplat mikrofoner till ett klassiskt hockeyspel. Ljudet från spelet går sedan till diverse elektronisk utrustning som skapar ljud som påminner om drone-musik.

Drone är en musikstil inom elektronmusiken, som handlar om långa, utdragna ljud. Drone är engelska och betyder "surra", "brumma". Drone-hockey är en kombination av hockey och musikstilen drone. Man kopplar mikrofoner till hockeyspelet och så ljuder dronetoner när man spelar. (Redaktionens anmärkning)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista