Tågsäkerheten i Sverige är bristande menar forskare

"Det hade lika gärna kunnat innebära en allvarlig olycka"
0:38 min

I går kväll dog minst 78 personer vid en omfattande tågolycka i norra Spanien. Rebecca Forsberg som forskar på tågsäkerhet på Umeå universitet menar att även Sverige har brister som gör att det skulle kunna ske en allvarlig olycka.

Tillbuden beror delvis på att det finns många plankorsningar i Sverige, där en del innebär att bilar eller lastbilar fastnar på spåren. Även mänskliga faktorer spelar in, samt tekniska system som inte är tillräckliga.

Rebecca Forsberg menar att det finns ett antal väsentliga åtgärder för att förbättra säkerheten:

- Först och främst måste vi se till att minimera riskerna för att sånt här händer, och det kan vi göra med att ta itu med den åldrande infrastrukturen, säger hon. 

En av åtgärderna skulle också kunna vara att tillföra bälten i vagnarna. I dag flyger passagerarna runt som i en torktumlare tillsammans med bagage, om det sker en krock, säger Rebecca Forsberg. Även snabb och säker evakuering skulle kunna förbättras genom takluckor.

Men precis som många resenärer upplever det så är tåg ändå ett relativt säkert färdmedel.

- Men därför bör man inte sluta att göra tågen ännu säkrare och hänga med i utvecklingen, säger Rebecca Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".