1 av 2
Arkeolog Jonas Ros misstänker att det finns fler skelett att gräva ut i tunneln. Foto: mattias Pleijel/Sveriges Radio.
2 av 2
Ulla Bergquist på länsstyrelsen tycker det vore intressant med mer omfattande utgrävningar. Men pengar saknas, säger hon. Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio.

Fler medeltida gravar i Citytunneln i Västerås

"Ska mycket till att begära pengar"
1:58 min

Det finns troligen fler medeltida benknotor under centrala Västerås. Länsstyrelsen tycker det vore intressant att göra mer omfattande utgrävningar, men säger att det saknas pengar.  

– Nu är det en viss yta som är anvisad där jag ska göra en arkeologisk undersökning, men om man tittar längre in bakom pelaren så kan det finns fler gravar.

Medan västeråsarna flanerar i solgasset ovanför - så fortsätter arkeolog Jonas Ros arbetet med att frilägga resterna av de fem medeltida skeletten.

– Det är ju en kyrkogård som har varit i bruk under många hundra år och då blir det förhöjda kalkhalter i jorden. Då vittrar inte skeletten ur lika lätt.

Och det finns troligen flera skelett under marken i centrala Västerås. Befolkningen i hela östra delen av staden begravdes här under de minst 300 år kyrkogården varit i bruk.

Sannolikt har det funnits hundratals, kanske tusentals gravar. När varutunneln byggdes i början på 60-talet förstördes Sankt Ilians kyrka och det mesta av begravningsplatsen schaktades troligtvis bort.

Men en del kan ändå finnas kvar.

Arkeolog Ulla Bergkvist på länsstyrelsen tycker att det vore intressant att genomföra mer omfattande utggrävningar nere i tunneln:

– Ett sätt att få bättre dateringar av kyrkan är just att datera skeletten och det är alltid bra att få flera skelett att datera ifrån och gärna från flera delar av kyrkogården.

Men du jobbar ju på länsstyrelsen. Kan du inte bestämma att ni ska göra detta då?

– Ja, det kan jag väl i och för sig göra, men det behövs pengar också. Det ska mycket till att begära pengar för en sådan undersökning om det inte är absolut nödvändigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".