Vårdens arbetstider och scheman stridsfrågor i Västmanland

En strid om arbetstider och scheman för vårdanställda har blossat upp i Västmanland. Många har nämligen fått sina lokala anställningsavtal uppsagda, efter att fackförbundet Kommunal reagerat på att många deltidare inte får gå upp till heltid om de vill.

Det handlar om anställda som inte har all arbetstid schemalagd - och det gäller bland andra de som går enligt den så kallade tre-tre modellen.

Särskilt de som jobbar deltid blir lidande, enligt Britt Marie Höglund, ombudsman för Kommunal Västmanland:

- Man får inte stämpla A-kassa när man går på de här arbetstidsavtalen, vilket betyder att våra medlemmar förlorar inkomst.

- En utav orsakerna det är är också att vi den centrala avtalsrörelsen har heltid som yrkande på den centrala arbetsgivaren, säger Britt Marie Höglund till P4 Västmanland.

Kommunal sade i januari upp alla lokala avtal i länet med kommunerna och med landstinget. I vissa fall hann kommunerna före, men avtalen är i vart fall uppsagda.

Ett problem är alltså hur man lägger schemat. Det annars så populära tre-tre-schemat har vissa avigsidor, nämligen de 15 dagar per år som inte är schemalagda. Det ställer till det för deltidsanställda.

Kommunal vill inte avskaffa tre-tre schemat, enligt Britt-Marie Höglund, men det är ändå vad som nu ser ut att ske på till exempel Österängens servicehus i Surahammar.

- Det här nya schemat är inte alls bra. Det schema som man vill ha tillbaks är tre-tre, säger undersköterskan Karin Brandt på Österängens servicehus i Surahammar.

Diskussionerna mellan facket och arbetsgivarna kommer snart att börja. Idag, onsdag, ska Kommunal träffa landstinget och sedan följer förhoppningsvis förhandlingar med länets elva kommuner. Datum för förhandlingar är i de flesta fall inte bestämda än.

Arbetstiden är en stor fråga, och Kommunal:s Britt Marie Höglund ser den som en viktig jämställdhetsfråga:

- Jag ser detta med arbetstiden som en kvinnofråga. Alla vill ju inte jobba heltid, men man ska ha möjlighet till det, säger Britt-Marie Höglund till P4 Västmanland.