Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio.

Skelettfynd förstördes av kommunens miss

1:46 min

Delar av de medeltida gravar och skelettfynd som hittats under Västerås centrum förstördes på grund av att kommunen inte gjorde rätt innan grävningen inleddes. Länsstyrelsen informerades inte om schaktningsarbeten nere i tunneln, trots att området är klassat som fornminnesplats.

– Alltid när man ska gräva i stan så måste man diskutera frågan med länsstyrelsen därför att då gör vi en bedömning om det krävs en arkeologisk undersökning eller ej, säger Ulla Bergquist, arkeolog på Länsstyrelsen.

Enligt Ulla Bergquist gjordes vissa skador på gravarna när grävskopan sattes i tunnelväggen. Detta hade kunnat undvikas om kommunen hade följt reglementet och kontaktat Länsstyrelsen. Skeletten är viktiga för att kunna få svar på frågan om när den försvunna kyrkan Sankt Ilian byggdes. Ulf Palm på kommunen säger att fel har begåtts och att det är olyckligt.

– Det var ett förbiseende att vi inte frågade länsstyrelsen i förväg innan det här arbetet sattes igång. Nu blev det viss skada, arbetet avbröts och en arkeologisk undersökning inleddes, säger Ulf Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista