Vänsterpartiets starke man i Fagersta, Stig Henriksson, går sina egna vägar och det uppskattas inte alltid av partiet centralt. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix och Karin Eriksson/Sveriges Radio P1. Montage: P4 Västmanland.

Vänsterledning gillar inte Fagerstas satsning på valfrihet

1:55 min

Samtidigt som Vänsterpartiet centralt trappar upp kampen mot vinster i välfärden, så har partiets starkaste fäste Fagersta öppnat för privata företag inom hemtjänsten, enligt Lagen om valfrihetssystem, LOV. Och det uppskattas inte av partiledaren Jonas Sjöstedt, däremot av barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

Vänsterpartiet har varit med och styrt Fagersta i femton år och haft egen majoritet i kommunfullmäktige sedan år 2002. Stig Henriksson har gjort sig känd som en förnyare som har satsat på företagande och sänkt skatterna.

Tidigare har intresset från partiledningen varit svalt. Men den nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedt tror att det finns mycket att lära av Fagersta.

– Fagersta är ju en mycket välskött kommun. Jag tycker att den visar att vänsterpolitik fungerar bra, och att man kan ha en god ekonomi och samtidigt en väldigt bra service till kommunmedborgarna.

Frågan är bara vad Vänsterpartiet ska lära av Fagersta när det gäller Lagen om valfrihet, LOV.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tycker inte att det är någon bra idé att införa lagen.

– Nej, jag är inte för LOV som lagsystem, det är jag inte, säger han och menar att det är kommunen som ska stå för själva valfriheten.

Stig Henriksson i Fagersta är ingen förespråkare av privatiseringar generellt, tvärtom. Han är nöjd med att de allra flesta har valt att anlita kommunens hemtjänst i Fagersta. Men han ser ändå flera principiella skäl för att införa Lagen om valfrihetssystem, LOV.

– Det första är att kommunen har fullständig kostnadskonstroll. Alla som får hemtjänst, får först ett biståndsbeslut, som kommunen råder över. Det andra är att det flyttar makten, men inte till upphandlingsavdelningen, utan till den enskilde.

– Det tredje är att väl att den enskilde har väldigt stora möjligheter att själv bedöma kvaliteten på omsorg och service som man får i sitt hem, till skillnad till exempel från skolundervisning, avancerad sjukvård och en massa andra saker där det är väldigt svårt, säger Stig Henriksson, som menar att hemtjänsten är ett specialfall.

– Om jag i morgon dag drabbas av en stroke och behöver hjälp med de mest intima saker som jag fått hjälp med sedan min mor tog hand om mig i spädbarnsåldern, skulle jag då vilja ha något som helst inflytande över vem som gav mig den hjälpen? Då är svaret ja. Det skulle jag, säger Stig Henriksson.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tycker alltså inte att det är någon bra idé att införa lagen.

Men barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) tycker att vänsterledningen borde se och lära av Fagersta.

– Jag tycker att Jonas Sjöstedt ska tillbringa en dag eller två i Fagersta och prata med de äldre som har gjort ett aktivt val och höra om deras erfarenheter.

– För det som jag möter när jag träffar äldre, det är just det här att de säger att "ja, jag tycker att jag kan råda över mitt eget liv, att jag fortfarande har ett självbestämmande kvar". Och det tycker jag är viktigt, säger Maria Larsson (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista