1 av 2
Kjell Juhlin - hästägare i Lilla Åskebro Hallstahammar / Foto: Mattias Pleijel SR
2 av 2
Gabriella Berg, hästägare och veterinär, tycker att rapporteringen om hästskärare är överdriven.

Tre veterinärer ifrågasätter knivskärningar av hästar

Hela vår debatt om hästskärningar
13 min

I dag skriver tre veterinärer på Dagens Nyheters debattsida att Sveriges Veterinärförbunds varningar till hästägare om knivskärningar av hästar saknar grund och är skräckpropaganda som bidrar till onödig oro hos många hästägare.

Gabriella Berg är hästägare och veterinär. Hon tror också att larmen om hästskärare är överdrivna:

– Det är inte så bra. Dels för de personer som blir uthängda i sociala medier som misstänkta hästknivskärare. Och sen är det så klart om djurägare ska oroa sig i onödan.

Hon utesluter inte att det finns djurplågare som skadar hästar ute i hagarna. Men hon tycker att medierapporteringen är överdriven.

– Det är inte så bra. Dels för de personer som blir uthängda i sociala medier som misstänkta hästknivskärare. Och sen är det så klart om djurägare ska oroa sig i onödan.

Och hon får medhåll av veterinärerna på Dagens Nyheters debattsida. De skriver att skador i eller nära hästarnas könsorgan i de allra flesta fall kan förklaras genom att hästarna själva skadar sig - eller att de skadas av andra hästar. Veterinärerna kritiserar sitt egen intresseorganisation Veterinärsförbundet för att sprida skräckpropaganda.

Men informationschef Johan Bäck Friis håller inte med om den bilden:

– Det finns ju ett antal bevisade brott i svensk domstol där man har kopplat en människa till den här typen av brottslighet. Och sen är det ju aldrig fel att ha uppsikt över sina djur och vara försiktig, säger han.

Kjell Juhlin som är hästägare i lilla Åskebro i Hallstahammar har inte själv varit utsatt för hästskärare - men han tror ändå att det förekommer.

– Ja, jag tror det finns människor som gör det, det tror jag faktiskt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".