Basheer Toma vill inte lämna sin familj. Från vänster: Antonyo, Levir, Basheer och Khalidah. Foto: Staffan Andersson/SR

Västeråsare riskerar utvisas efter arbetsgivarfel

1:28 min

Västeråsaren Basheer Toma riskerar att utvisas till Irak på grund av att hans arbetsgivare inte har betalat en försäkring. Migrationsverket vill sätta stopp för oseriösa arbetsgivare och då hamnar enskilda personer i kläm.

Basheer Toma vill inte åka tillbaka till Irak eftersom han inte känner sig trygg där. Han och hans famij, som bor på Vallby i Västerås, är desperata. Migrationsverkets beslut, att Basheer ska utvisas, ligger fast.

– Det är jätte jätte jättesvårt för mig. Jag behöver stanna här med familjen. Min familj behöver mig, mina två barn och min fru, säger han.

Basheer Toma kom till Sverige från Irak 2007 och sökte politisk asyl. Han fick avslag men ordnade ett fast jobb på en bilverkstad och beviljades arbetstillstånd.

För två år sedan flyttade hans fru och två söner till Västerås från Irak. Familjen trodde att alla papper var i ordning men i våras beslutade migrationverket att inte förnya arbetstillståndet.

Orsaken är att arbetsgivaren inte har betalat in en så kallad FORA-försäkring.

Beslutet överklagades men det blev avslag och nu gäller det gamla utvisningsbeslutet. Basheer Toma vill inte lämna sin familj och åka till Irak, där han som kristen inte känner sig säker, för att söka ett nytt arbetstillstånd så att han kan återvända till Sverige.

– I mitt land är det krig och inte bra för kristna, säger Basheer Toma.

Enligt Migrationsverket så vill de sätta stopp för oseriösa arbetsgivare som inte betalar nödvändiga försäkringar och det innebär att personer som Basheer Toma hamnar i kläm.

Tyvärr är det inte ovanligt, enligt Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista