Poliser firar examen i Stockholms stadshus. Arkivbild: Pontus Lundahl/Scanpix.

Mälardalens högskola vill ha polisutbildning

"En fantastisk möjlighet"
1:19 min

Mälardalens högskola har lämnat in en ansökan om att med start 2015 få driva den nya polisutbildning som regeringen vill sjösätta. Karin Röding, rektor på Mälardalens högskola, säger att det skulle betyda mycket om de fick utbildningen.

– Det skulle vara en fantastisk möjlighet för Mälardalens högskola att få använda den kompetens vi har att driva yrkesutbildning men också annan kompetens som vi tror framtida poliser behöver ha i sitt bagage, säger Karin Röding.

Mälardalens högskola har tillsammans med Eskilstuna kommun ansökt om att få polisutbildningen när den flyttar från den nuvarande utbilningsorten Solna.

Om skolan får utbildningen så hamnar den i Eskilstuna och enligt rektor Karin Röding så beror det på att det planeras för ett nytt campus i Eskilstuna. Då skulle skolan kunna räkna in utbildningen i projekteringen. Västerås kom aldrig på tal.

– Nej faktiskt inte utan för mig är det viktigt att vi upprätthåller den balans som är beslutat om. vi ska ha 60 procent av vår verksamhet i Västerås och 40 i Eskilstuna, säger Karin Röding.  

Om högskolan skulle få polisutbildningen så handlar det om sammanlagt 600 utbildningsplatser.

Rektor Karin Röding tror att skolan som är van att hålla i yrkesutbildningar har en god chans trots att Uppsala universitet och Södertörn också har visat intresse. Hon är nöjd med den ansökan som skolan och kommunen har lämnat in.

– Jag hoppas att det ska ge resultat i slutet av året, säger Karin Röding, rektor på Mälardalens högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".