En ovanlig syn i år / Foto: Kjell Gustastavsson, SVT

Ovanligt få myggor i år

"Tre myggor i Vivastbo"
0:58 min

Den här sommaren har hittills varit torr och det i kombination med en kylig vår har gjort att myggen blivit färre. Det har också märkts i annars myggtäta områden runt Nedre Dalälven.

– Den här sommaren klarade man sig undan myggproduktionen under våren med ett nödrop. Det fanns en översvämmning, men värmen väntade ett par veckor för länge, säger Jan Lundström som är bekämpningsledare och grundare av projektet Biologisk myggkontroll på Uppsala Universitet.

Så det är den kalla våren som är orsaken?

– Ja, det har inte regnat och det har inte blivit några översvämningar och myggen lyser med sin frånvaro. Man får leta mygg: Vivastbo 3 myggor, Östa camping 8 myggor - otroligt låga mängder.

Vad säger fåglarna, vad ska de käka när det är så få mygg?

– Fåglar skrattar sig harmynta åt alla människor som bekymrar sig över detta, fåglar vill inte äta stickmygg eftersom det är för mycket jobb och för lite näring. Fåglar äter fjädermygg, säger Jan Lundström på Uppsala universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".