Sol och värme gynnar äppelskörden

3:40 min

Den varma och soliga sommaren har varit gynnsam för många av länets äppelträd. Godare smak och få angrepp från skadedjur är några av effekterna av den senaste tidens väder. Det menar Ingrid Lindström, fruktträdsbeskärare från Västerås och medlem i Sveriges Pomologiska Sällskap.

Att vi haft en sommar där solen varit dominerande har givit effekter i våra trädgårdar. Äppelskörden ser ut att bli extra bra i år, och kanske då främst i form av fin frukt utan angrepp. Mängden äpplen på trädet styrs mer av vilken sorts äppelträd du planterat och var, det menar Ingrid Lindström fruktträdsbeskärare från Västerås.

Förra årets fuktiga sommar gjorde att många äpplen bokstavligen regnade bort, och förutom en rätt dålig skörd så hade många trädgårdsodlare problem med att äppelträden fick angrepp av såväl svamp som skorv.

Men den kyliga våren och en torr sommar har hållit skadedjuren borta och den frukt vi får på våra träd ser ut att hålla övervägande hög kvalitet. Men det finns för- och nackdelar med en torr sommar, det menar Ingrid Lindström som är fruktträdbeskärare och medlem i Sveriges Pomologiska Sällskap.

– Blommorna måste ju pollineras, annars blir det ingen frukt. Om det är väldigt varmt så får vi inte lika många insekter som normalt och då får vi ingen pollinering och det påverkar ju frukttillgången.

När man väljer äppelträd till sin trädgård ska man göra det med omsorg. Dels bör du enligt Ingrid Lindström leta efter äppelträd som trivs bäst i växtzon 4 som är det klimat som dominerar här i Västmanland. Dessutom bör du fundera på var du ska plantera trädet. Hur ett träd mår beror lika mycket på klimatet runt omkring som vilken mark det planteras i.

– Här i mellansverige är det mycket lerjord och den är inte gynnsamt för de svagväxande äppelträden och därför brukar jag plantera upp en liten kulle och på så vis ge träden en mer väldränerad mark och det är bra. Men då måste man komma ihåg att vattna också, säger Ingrid Lindström.

Ska man köpa ett äppelträd bör man enligt Ingrid Lindström redan i butiken kolla så att de toppskott som eventuellt finns på det unga trädet och som pekar mer eller mindre uppåt, finns i mitten av trädet och högst upp. Finns toppskotten i mitten av trädet tyder det på att trädet är uppodlat och tillklippt på ett felaktigt sätt och det kan ge problem längre fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista