1 av 2
Mannen hittades död 7 juli på Stadshotellet i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Karin Dahlin, kommunikatör polisen i Västmanland. Foto: Audrey Erath/Sveriges Radio.

Polisen får kritik för att ha tigit om misstänkt mord

"Jag skulle inte säga att vi har hållit tyst""
3:24 min

Först nästan en månad efter ett misstänkt mord på Stadshotellet i Västerås, kommer uppgifterna till allmänhetens kännedom. Ett demokratiskt problem, menar polisforskaren Stefan Holgersson.

Polisen utreder just nu ett misstänkt mord som inträffade under Power Meet i början av juli. En 51 årig man hittades död på sitt rum på Stadshotellet i Västerås.

Anledningen till att polisen valt att inte berätta om händelsen är hänsyn till anhöriga och för att underlätta utredningen, säger Karin Dahlin, kommunikatör hos polisen i Västmanland.

– Det här går helt i linje med hur polisen ska och måste arbeta i oklara dödsfall. Vi inleder alltid en förundersökning om mord alternativt dråp i enlighet med gängse rutin om omständigheterna är oklara, säger hon.

Mannen är hemmahörande i Enköpingstrakten och befann sig i Västerås på grund av pågående Power Meet. Han hittades död av en anhörig. I övrigt är polisen förtegen om händelsen.

– Vi har gjort bedömningen att det var till utrednings fördel att hålla en låg profil om händelsen, säger Karin Dahlin, kommunikatör hos polisen i Västmanland.

Har det varit det?

– Det kan jag inte svara på.

Även när det gäller eventuella misstänkta eller anhållna personer så är Karin Dahlin förtegen.

– Vi utreder om det kan ligga något brott bakom det här dödsfallet och i de fall där polisen har en misstänkt gärningsman så kommunicerar vi inte det på grund av utredningen, säger hon.

Enligt Stefan Holgersson, polis som också forskar om polisen, finns det nu en trend att polisen inte berättar om allt som händer.

– Polisen har under en längre tid mer och mer börjat med den här typen av beteende. Dels att man vill presentera verksamheten på ett visst sätt men också att det finns ambitioner att underlätta utredningsarbete, säger Stefan Holgersson, som själv är polis men som också forskar om polisen.

Oavsett orsak så är det inte bra att polisen låter bli att redovisa det som händer, menar Stefan Holgersson.

– Vi brukar använda beteckningen "bananrepublik", att där kan människor dödas och frihetsberövas utan att någon får reda på det. Och det blir ju allvarligt när Sverige gör likadant. I det här fallet mördas en person och man berättar inte om det. det är ju ett demokratiproblem, att polisen tycker att man kan sköta det själva, att allmänhet inte behöver få reda på det.

Vad kan det få för konsekvenser att man börjar se det här beteendet hos polisen?

– Vi måste ha en polis som redovisar uppgifter. Annars minskar ju förtroendet för polisen. Man vet ju inte om polisen berättar sanningen. Har det hänt allvarliga brott? Är människor frihetsberövade utan att någon vet om det. Det blir ju ett problem om polisen agerar så här.

– Det är tyvärr en ökande trend att polisen planerar vilken information som ska föras ut istället för att bara redovisa saker som har hänt, säger polisen och forskaren Stefan Holgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".