Paul Pettersson Professor i realtidssystem vid Mälardalens högskola har tilldelats prestigefyllda utmärkelsen CAV Awards 2013. Foto: Elza Zandi.

Professor vid MDH tilldelas prestigefylld utmärkelse

"Säkrare och robustare system"
9:58 min

Proffesor i realtidssystem vid Mälardalens högskola Paul Pettersson har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen CAV Award 2013. Utmärkelsen ges för forskning och utveckling av tidskritiska datorsystem.

– Det är ett erkännande och en ära för mig att få det här priset. Alla som gör någonting vill väl påverka andra människor i det man gör? Att den här konferensen och människorna som finns där uppmärksammar vårt arbete betyder ju att det vi gjort spelar någon roll, säger Paul Pettersson.

Forskargärningen har pågått sedan 1994 och består av en serie forskningsprojekt som handlar om att utveckla ingenjörsmässiga design- och analysmetoder för kritiska datorsystem. Idag finns en färdig programvara att ladda ned, alltså verktyget som skall användas för att hitta fel i tidstyrningen i datasystem redan innan de byggs.

– Programvaran blev väldigt populär efter det att vi började sprida den på internet. Nu har den laddats ner 80 000 gånger världen över vilket betyder cirka 30 st forskare om dagen, säger Paul Pettersson.

Paul Pettersson delar utmärkelsen med Kim G. Larsen som är verksam vid Aalborgs universitet i Danmarks och Wang Yi vid Uppsala universitet. Prissumman är på 10 000 dollar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".