Arez Kamali, läkarstudent i Prag. Foto: Malin Lind/SR.

Läkarstudenten Arez Kamali förverkligar drömmen i Prag

1:26 min

Antalet utbildningsplatser till högskolorna i Sverige har minskat. Samtidigt ökar efterfrågan på till exempel läkare och nu väljer allt fler att plugga utomlands. Arez Kamali, från Västerås, valde att läsa till läkare i Tjeckien.

– Det är ju en mismatch där i tillgång och efterfrågan. Samtidigt är det en komplicerad fråga och jag vet inte om det är så enkelt som att smälla upp tre nya universitet.

– Det är klart att vägen dit hade kunnat varit enklare för mig men nu är det som det är, säger Arez Kamali.

Arez Kamali hade länge drömt om att plugga till läkare men när det visade sig att han inte kom in i Sverige valde han istället att flytta till Tjeckien för att utbilda sig i Prag.

En av skillnaderna med att utbilda sig i Prag är att Arez Kamali inte behöver eller får göra en allmäntjänstgöring i Sverige, den så kallade AT:n.

– Att ha fullgjort en AT är en väldigt god väg in i vården. Det är klart att det är en nackdel om du inte gjort AT men då får du hitta andra vägar in.

Tycker du att landstingen skulle kunna underlätta för er som läst utomlands?

– Det är klart. Men jag tror att problemet har varit att landstinget inte haft siffror på hur många elever som kommer tillbaka.

– Men jag tror att det har blivit tydligare de senaste åren så tror jag att de jobbar för det. De vill ha tillbaka oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista