På gymnasiemässan presenterar gymnasierna sina utbildningar. (Arkivbild) / Foto: Ida Svansbo / SR

Färre gymnasielever kan hota kvaliteten på undervisningen

1:53 min

Snart slår gymnasieskolorna upp portarna, men färre elever än på länge slår sig ner bakom skolbänken. I friskoletäta Västerås försöker många skolor anpassa sig till ett vikande elevevunderlag. Ragnhild Källberg, andre vice ordförande i utbildningsnämnden, är orolig för att verksamheten ska bli lidande.

– Skolorna riskerar att bli för små för att ha den rätta dynamiken och rätt miljö för att utbildningen ska vara riktigt vital, säger Ragnhild Källberg, folkpartistisk andre vice ordförande i utbildningsnämnden i Västerås.

Gymnasiekullarna i länet är mindre än på länge. I år fyller 2 854 ungdomar i Västmanland 16 år, drygt 20 procent färre än för fem år sedan.

Färre elever innebär lägre inkomster från skolpengen. Många rektorer måste därför krympa kostnader och rätta mun efter matsäcken.

Men det här kan gå för långt, risken är att en del skolor blir för små för att kunna erbjuda en bra verksamhet, säger Ragnhild Källberg.

Framförallt tror hon att det kan bli svårt att behålla tillräckligt många kompetenta lärare, säger hon.

– Behörighetskraven för lärarna är ju sådana att man ska vara behörig i de ämnen man undervisar i. Är det få elever så är det ju svårt att ha många lärare.

Samtidigt har strömmen av elever från de kommunala skolorna till friskolorna sinat. I år tappar de kommunala och friskolorna ungefär lika många elever procentuellt sett. I början av sommaren gick friskolekoncernen JB-Education i konkurs, efter att ha tappat nära hälften av sina elever under två år. Västerås är en av de friskoletätaste städerna i Sverige och det finns en överetablering, säger Ragnhild Källberg.

– Vi har ett ansvar för att våra gymnasieleverna här i Västerås får den utbildning de har rätt till?

Hur ska ni ta det ansvaret?

– Att vi på nämndsammanträdena får ordentliga rapporter om läget. Att vi kan göra olika uppföljningar utan att störa arbetet i klasserna och hos lärarna. Men vi ska veta att våra elever har bra gymnasium och att det får den utbildning de har rätt till, säger Ragnhild Källberg (FP) andra vice ordförande i utbildningsnämnden i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista