Tommy Gustafsson Polisen i Västmanland / Foto: Mattias Forsberg SR

Polisen har svårt att stoppa oseriösa asfaltläggare

1:04 min

Ett återkommande problem sommartid är oseriösa asfaltläggare som inte gör jobben ordentligt och ibland också lämnar rejäla spår efter sig i form av sopor och gammal asfalt. Men de är svåra att stoppa, enligt polisen.

Det har i sommar märkts bland annat i Hallstahammar. Men det är svårt att stoppa dem, säger Tommy Gustafsson, biträdande chef på brottsförebyggande enheten vid Polisen i Västmanland.

– Vi är ju med i EU och Schengenavtalet så är det fri handel med varor och tjänster över gränser så vi kan ju absolut inte stoppa dem från att komma in i landet, säger han.

Hur ser ni på att de kommer hit, det rör ju upp en del känslor?

– Det är givetvis inte bra det här, för i sin marknadsföring kan de upplevas som påträngande och i vissa fall aggressiva när de är ute och raggar sina kunder och det är inte bra att allmänheten upplever det så. Det är ju inte heller bra att de lämnar skräp efter sig och i vissa fall är det någon form av brott som miljöbrott till exempel, säger Tommy Gustafsson.

– Men för att kunna utreda sånt här måste man ha iakttagelser och uppgifter så att man vet att det är just de. Det ska ju ställas utom all rimlig tvivel innan någon fälls för något.

– Det som är viktigt i de här fallen är att man som kund kontrollerar om det finns F-skattesedel, som ju är en trygghet för den som anlitar dem, säger Tommy Gustafsson, biträdande chef på brottsförebyggande enheten vid Polisen i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista