Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Framgångrik metod för att minska beroendet av försörjningsstöd

Publicerat torsdag 1 augusti 2013 kl 14.00
"Viktigt att perioden blir så kort som möjligt"
(1:30 min)
Elisabet Iveblad Grahn, avdelningschef för Försörjning och Arbete på Socialförvaltningen i Fagersta. Foto: Fagersta kommun

Fagersta är en av flera kommuner som varit framgångsrik när det gäller att hålla ner antalet personer som är långsiktigt beroende av försörjningsstöd. Det lyfter organisationen Sveriges Kommuner och Landsting fram i en studie.

Drygt fyra procent av Fagerstas befolkning är beroende av försörjningsstöd.

– Vi jobbar inledningsvis med att bedöma arbetsförmågan, och finns det arbetsförmåga så har vi en arbetslivscoach med redan vid första mötet, berättar Elisabet Iveblad Grahn är avdelningschef för försörjning och arbete på socialförvaltningen i Fagersta.

Redan från den stund som en person i Fagersta söker försörjningsstöd, så kopplas en arbetscoach in. Under tiden som det utreds om personen ifråga har rätt till försörjningsstöd så planeras det för framtiden.

– Då gör man också en planering för hur personen ska komma i egen försörjning. Antingen genom arbeta på den reguljära arbetsmarknaden, studier eller att man tillsammans med arbetsförmedlingen tittar på någon form av åtgärdsanställning.

Enligt Elisabet Iveblad Grahn så är det politiska enighet, tätt samarbete med arbetsförmedlingen och fokusering på att få personer från försörjningsstöd till sysselsättning som gör att Fagersta har få som är långtidsberoende av försörjningsstöd.

Men att ha en vision om att ingen ska vara beroende av försörjningsstöd, är inte realistiskt, menar hon.

– Däremot är det viktigt att perioden med försörjningsstöd blir så kort som möjligt, både för kommunen och för den som söker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".