Karolina Werner Hakso med sonen Arvid. Bilden är tagen i samband med att planerna på att starta kooperativet började. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland

Lyckad satsning på förskola av föräldrar i Karbenning

1:27 min

Ett år efter starten har den nya, kooperativa förskolan i Karbenning nästan dubbelt så många barn som när kommunen drev den. De ekonomiska minussifrorna är på väg mot plus.

När Norbergs kommun la ner Nickebo förskola i Karbenning, bestämde sig några föräldrar för att starta ett kooperativ och fortsätta driva förskolan.

Idag går 17 barn på Karbenningbygdens förskola, jämfört med nio barn när kommunen bestämde att lägga ner den.

När Karolina Werner Hakso som är ordförande för kooperativet som driver förskolan summerar det första året så är det med orden glädje och mycket nytt.

– Personalen har inte känt varandra från början, många barn har varit nya för varandra och inte allas gått i förskola tidigare.

Rent ekonomiskt har det varit lite tuffare, kooperativet fick börja på minus då kökets byggdes om och inventarierna köptes loss från kommunen.

– Vi började med ett stort minus, men vi har lyckats få det till nästan, nästan plus, så jag är jätteglad för det, säger Karolina Werner Hakso.

Nu söker förskolan ytterligare en förskolelärare för att höja kvaliteten på verksamheten men det är inte lätt att hitta rätt person.

– Jag tror inte att det är så många som har hittat hit till Karbenning, säger Karolina Werner Hakso.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista