Länspolismästare Leif Jennekvist. Foto:Monica Elfström/Sveriges Radio

Misstänkt självmord polisens förklaring till att information dröjde

1:42 min

I början av juli hittades en man död på stadshotellet i Västerås, men inte förrän häromdagen informerade polisen om dödsfallet, som utreds som ett misstänkt mord. Att informationen dröjde så lång tid har lett till kritik mot polisen, men enligt länspolismästare Leif Jennekvist var skälet till att man inte berättade om händelsen att man misstänkte självmord.

– Det var ett påstått självmord och vi brukar inte berätta om det, säger Leif Jennekvist och forstsätter:

– Det var lite oklara omständigheter kring hur dödsfallet hade inträffat som gjorde att förundersökningsledaren bestämde sig för att rubricera det som misstänkt mord eller dråp, därför att då får vi tillgång till förundersökningskungörelsens regler om förundersökning och då kan vi arbeta på ett helt annat sätt.

Varför berättar ni inte om självmord?

– Det är med hänsyn till de anhöriga såklart, och också för att vi tycker att det är tragiska händelser helt enkelt. Det är klart att vi kan berätta om dem för medierna och medierna brukar ta ert ansvar och inte rapportera om det heller, så att jag ser ingen fara i att vi skulle lämna ut uppgifter om ett självmord heller.

Men det gjorde ni inte i det här fallet?

– Nej, just det.

Polisforskaren Stefan Holgersson kritiserade igår svenska polisen för att i allt större utsträckning ha börjat välja vad man vill gå ut med och inte, vad säger du om den kritiken?

– Jag håller inte med om det, jag tycker att polisen har blivit än mer transparent och informativ de senaste åren och vi har ju lagt oss vinn om att vi ska ha en bra och öppen kommunikation med allmänheten. Vi skriver pressmeddelanden, vi informerar om ärendenas gång, vi får frågor och vi har särskilda presstalesmän, så det har hänt väldigt mycket i rätt riktning, säger Leif Jennekvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista