Ofta inte lätt att bada om man är rörelsehindrad. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio.

Bara två av tio kommuner i länet har badplatser för rörelsehindrade

1:30 min

Kommunerna i Västmanland är dåliga på att tillgänglighetsanpassa sina utomhusbad. Bara två av tio kommuner har i dagsläget allmänna utomhusbad som är anpassade för personer med funktionshinder.

I dagsläget är det bara Sala och Arboga kommun som erbjuder tillgänglighetsanpassade badplatser utomhus i Västmanland.

Lars Ljung, som jobbar på kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen i Västerås berättar att det pågår arbeten just nu för att tillgänglighetsanpassa badet på Björnön. Han säger att det kan verka enkelt att göra en anpassning men att det ofta är mer komplicerat än man kan tro.

– Det finns så många olika handikapp. Den ena anpassningen stämmer inte för den andra personen. Därför har det varit svårt att välja vad vi ska ta oss an för att det ska passa så många som möjligt.

Förutom att få utustning såsom ramp eller trappa på plats är det fler saker att ta hänsyn till.

– Man ska ha en p-plats inom rimligt avstånd. Man ska kunna rulla dit om man nu är rullstolsburen. Och sen när man kommer fram ska man kunna hantera den utrustning vi ställer dit, säger Lars Ljung.

När kommer det stå färdigt på Björnön?

– Vår målsättning är att det ska vara på plats i år. Jag hade förhoppningar att det skulle vara klart till midsommar men det har vi inte lyckats med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista