1 av 4
Lindgården som nu står under väderskydd. Under vädersskyddet ska byggnaden rivas och allt ska få torka upp. Foto:Linnéa Pettersson/Sveriges Radio
2 av 4
På ovanvåningen av Brukskyrkan i centrala Fagersta huserar just nu församlingsexpeditionen. Foto: Linnéa Pettersson
3 av 4
Lingården under skydd. Foto: Linnéa Pettersson/Sveriges Radio
4 av 4
Under vädersskyddet ska det rivas och torkas innan uppbyggnaden kan börja. Foto: Linnéa Pettersson

Lindgården i Fagersta i väntan på återuppbyggnad

1:30 min

Västanfors-Västervåla församling i Fagersta huserar fortfarande i tillfälliga lokaler, efter branden som i vintras förstörde församlingshemmet Lindgården. Men arbetet inför återuppbyggnaden har börjat så smått.

Västanfors Västervåla församlings knutpunkt i Fagersta, Lindgården, står nu under ett vädersskydd, för att det som är förstört ska kunna rivas upp och  allt ska få torka upp. Det är fortfarande mycket vatten kvar i betongen efter släckningsarbetet.

Trots branden och tillfälliga lokaler så har församlingens verksamhet ändå fungerat, enligt kyrkoherde Henrik Rydberg.

– Det har gått förhållandevis bra måste man säga. Vi är trångbodda och det är lite primitivt och inte så mycket ventilation.

Nu huserar församlingsexpeditionen på övervåningen på Brukskyrkan i centrala Fagersta, församlingens kockar har hyrt in sig i ett kök så att församlingens skolbarn ska få mat när skolan drar igång efter sommaren.

Hur mycket församlingen kommer att förlora rent ekonomiskt, kan Henrik Rydberg inte säga i nuläget.

– Vi har ju försäkringar, stilleståndsförsäkringar, men riktigt hur det här kommer att täcka och räcka vet vi inte än. Sannolikt lär vi gå back på något sätt, säger Henrik Rydberg.

Förhoppningen är att uppbyggnaden av Lindgården ska starta i vinter, men det är osäkert om församlingsgården ska byggas upp som byggnaden var eller om ändringar ska göras. Enligt Henrik Rydberg pågår en diskussion med försäkringsbolaget om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista