Skatteverket i Västerås / Foto: Michael Gawell SR

Samarbete ska stävja oseriösa asfaltläggare

1:09 min

Varje sommar kommer utländska asfaltläggare och säljer jobb i svenska villaområden, exempelvis i Västerås och Hallstahammar. Ofta handlar det om oseriösa arbetare, och för att stävja det här samarbetar polisen med Skatteverket.

Enligt polisen rör det sig ofta om oseriösa asfaltläggare som inte gör jobben ordentligt, och ibland också lämnar sopor och gammal asfalt efter sig.

För att försöka stävja det här samarbetar polisen med Skatteverket, där Pia Blanck Törnros är skattejurist.

– Vi har ju lite andra infallsvinklar än polisen eftersom vi inte kan göra besök på samma sätt som de kan. Vi bistår polisen med råd om t. ex vilka skyldigheter kunder som anlitar asfaltläggare har, men också för att se att det inte är svenska företag som kanske organiserar en del av den här verksamheten, säger Pia Blanck Törnros.

Ofta är det svartjobb det handlar om, vad är ditt budskap till de som anlitar asfaltläggarna svart?

– För det första är mitt budskap till alla att man inte ska anlita svartjobbare, men bortsett från det så tycker jag att det är viktigt att kontrollera att hantverkaren har F-skatt, och det gäller oavsett om personen bor i Sverige eller bor i ett annat land.

Hur gör ni då för att kontrollera den här typen av svartjobb, är ni beroende av tips?

– I de här fallen är man beroende av tips och så måste man också komma ihåg att många utländska hantverkare som är här kort tid ofta ska skatta i sitt hemland. De ska inte betala inkomstskatt i Sverige och därför blir det oftast inte en skattefråga av det här, säger Pia Blanck Törnros på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista