Lennart Holmgren, som driver ett företag som hyr ut ordningsvakter i länet, har märkt av bristen. Foto: Liselotte Karlsson/SR.

Brist på ordningsvakter i Västmanland efter skärpta regler

"Det är naturligtvis ett problem"
4:50 min

Nya hårdare krav har gjort att det är brist på ordningsvakter i länet. Efter att reglerna skärptes för ett år sedan måste blivande ordningsvakter gå en utbildning som kostar och dessutom köpa en särskild uniform som gör att det har blivit dyrt att bli ordningsvakt.

– Jag vi märker ju en nedgång. Från att det var drygt 300 ordningsvakter så sjönk det till 200 i Västmanland och då blir det naturligtvis ett problem, säger Lennart Holmgren som driver ett företag som hyr ut ordningsvakter till krogar och evenemang i Västmanland.

Hur löser ni det här problemet då med 100 färre ordningsvakter?

– Det har blivit så att ibland får vi ta in ordningsvakter utanför länet. Då kommer nästa problem då ska man lösa ett förordnad som gäller för Västmanland län för att de ska få arbeta här.

Det blir inte färre vakter på evenemangen som en följd då?

– Nej vi har ju krav från polismyndigheten att vi måste ha ett minimiantal vakter så det måste vi ju uppfylla för att våra uppdragsgivare ska få driva evenemanget, säger Lennart Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".