Marmorkräftan. Foto: Thorbjörn Hongslo/SVA

Oro för att Marmorkräftan ska sprida sig till Mälaren

1:31 min

Tidigare i år hittades flera exemplar av marmorkräfta i Märstaån i Sigtuna kommun utanför Stockholm, och nu finns en oro för att den ska sprida sig till Mälaren. Per-Arne Blomberg, fisketillsyningsman i Västerås, oroas.

Marmorkräftan är förbjuden i Sverige, men säljs lagligt på andra håll i Europa som akvariedjur. Per-Arne Blomberg tror att marmorkräftan har kommit ut via illegala utplanteringar. Han säger att orsaken till oron är att man inte vet vilken skada marmorkräftan kan åstadkomma.

– Det är ju så att alla främmande arter som importeras olagligt kan bära med sig sjukdomar, kan etablera sig, ta över bestånd från andra biologiska varelser i våra vatten och vi vet ju som sagt inte vad den kan sprida för skit, det här är allvarligt.

Men den här marmorkräftan, vad ska man med den till? Varför har någon planterat ut den för det är ju ingen matkräfta?

– Nej, den är ju ganska liten och precis som mördarsnigeln så behöver den inte en motpart könsmässigt för att föröka sig utan den kan sprida sig väldigt snabbt som mördarsnigeln har gjort och det vet vi ju vad den har ställt till med.

Nu var det ju Märstaån utanför Stockholm, det känns ju som om det är väldigt nära Mälaren?

– Det ligger alltför nära Mälaren, den har ju alltså förbindelse med Mälaren så att vi vet ju inte än om den finns i Mälaren redan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista