Foto: Bertil Ericsson/Scanpix

Arbetsmiljöverket vill minska antalet ungdomsolyckor

1:29 min

De senaste åren har antalet arbetsolyckor med unga inblandade ökat. Arbetsmiljöverket har därför gjort en särskild satsning för att bromsa den negativa utvecklingen.

Det handlar om att påpeka brister på arbetsplatserna och informera om vad som gäller för arbetstagare och arbetsgivare.

Hans Johansson som är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket säger att det finns flera orsaker till att ungdomsolyckorna ökar.

--Dels en arbetsplats med många brister, kanske med en arbetsgivare som saknar kunskap om arbetsmiljölagen som vi ofta ser när vi är ute och inspekterar. Att det inte får någon introduktion och handledning är de stora bristerna. Så det är en kombination som gör att unga är mer utsatta än vi vuxna som vågar säga ifrån, säger Hans Johansson.

Hur har responsen varit från arbetsgivarna?

--Ofta är det ganska mycket ointresse för att de tycker att det är många myndigheter är på en, och kommer ni också? Men när de förstår allvaret i att inte uppfylla kraven och vad som kan hända med dem så är de mycket intresserade av att försöka uppfylla kraven, säger Hans Johansson arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista