Jan Sund från Swedish Active Driving framför rondell där bilar som nyss har krockat syns i bakgrunden. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Fler trafikolyckor i rondeller

1:32 min

Det har blivit fler olyckor i rondeller den senaste tiden. Det visar statistik från polisen i Västmanland. Fram till juli i år skedde 57 olyckor i rondeller i länet, de flesta i Västerås.

I morse skedde ytterligare en olycka, precis när P4 Västmanland gjorde reportage om rondeller.

Vår reporter blev vittne till olyckan, tillsammans med Jan Sund från Swedish Active Driving som jobbar med bland annat utbildning i trafiksäkerhet.

Just den här olyckan skedde i rondellen på Bergslagsvägen och Norrleden i Västerås. En av rondell-påkörningarna, som alltså blir allt fler.

Ökningen är tydlig: 36 olyckor för ett par år sen, 41 året därpå, och nu senast 57 olyckor. Perioden vi tittat på är augusti till juli.

På trafikpolisen ser man några orsaker till olyckorna: Det kan vara någon som kör in i rondellen som kör fel, eller någon som missar att blinka rätt. Just att folk inte kan blinkersregler blev väldigt tydligt i morse när Jan Sund gjorde ett stickprov.

– En av tio använder körriktningsvisarna och anger att man ska lämna cirkulationsplatsen. Det är dåligt.

Det är ju det enda som man ska hålla reda på med blinkers nuförtiden?

– Idag gäller att du ska bara använda körriktningsvisaren när du ska lämna cirkulationsplatsen, alltså blinka sig ur rondellen, det viss säga höger blink, säger Jan Sund från företaget Swedish Active Driving som jobbar med bland annat utbildning i trafiksäkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista