1 av 2
Daniel Lindström, inspektör på kriminalunderrättelsetjänsten i Västmanland, är oroad över utvecklingen. Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio.
2 av 2
Företrädare för Revolutionära fronten berättar om attacker som skett i Eskilstuna. Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.

Vänsterkampanj bakom våg av attentat i Västerås

"Något riktigt allvarligt kommer att ske"
2:04 min

Polisen i Västmanland varnar för en våg av vänsterextremistiskt våld riktat mot politiska motståndare på högerkanten. Senast i helgen vandaliserades en lägenhet i Västerås.

Daniel Lindström, inspektör på kriminalunderrättelsetjänsten i Västmanland, är orolig över utvecklingen.

– Det är företrädesvis vänsteranhängarna som gett sig på högeranhängarnas bostäder och även mot deras person, säger Daniel Lindström.

Enligt Daniel Lindström har vänsteraktivister vid flera tillfällen tagit sig in i lägenheter och kastat in brandbomber.

– De har även varit in och totalt vandaliserat lägenheter, glaskross på villor, sprayat ner hela fasader på villor, skadegörelse mot bilar.

Vad vet ni om dem som utför det här?

– Vi vet tämligen väl vilka det är och att det är några som säger sig tillhöra något som heter Revolutionära fronten. De har en uttalad strategi att försöka skrämma bort högeranhängare från att gå med i organisationer på högersidan, alternativt att gå ur om de är på väg in.

Hur allvarligt ser polisen på det här?

– Vi ser mycket allvarligt på det. Vi är övertygade om att något riktigt allvarligt kommer att ske där någon råkar riktigt illa ut, om vi inte kan göra något åt det här, säger Daniel Lindström inspektör på kriminalunderrättelsetjänsten i Västmanland.

Den här typen av attacker har skett även i övriga Mälardalen, framförallt i Eskilstunaområdet.

P4 Sörmland har pratat med såväl polis och offer som gärningsmännen själva.

– Vi har aktivt sökt upp och helt enkelt attackerat personer som vi anser har en militant fascistisk organisering, vilket är ett hot mot oss och även mot arbetarklassen och arbetarrörelsen på sikt, fysiskt, säger företrädare för revolutionära Fronten till P4 Sörmland.

Gruppen Revolutionära fronten har funnits i tio år, men sedan i februari har de intensifierat sina aktioner i Mälardalen. Enligt polis har de genomfört minst 30 dåd i framför allt Eskilstuna och Västerås, att jämföra med kanske tiondelen så många från deras meningsmotståndare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".